OWOCE I MLEKO W SZKOLE

Informacja
 
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostały podstawy prawne dla nowego Programu dla szkół:
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/791 z dnia 11 maja 2016 r.
  • Rozporządzenie Rady (UE) 2016/795 z dnia 11 kwietnia 2016 r.

Nowy Program dla szkół ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. 

Dystrybucja produktów mlecznych, warzyw i owoców w szkołach odbywa się bezpłatnie. Oferowane dzieciom i młodzieży zdrowe i świeże produkty są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. 
Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:
  • owoce: gruszki, jabłka, śliwki, truskawki;
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki;
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane.  
Produkty mleczne objęte programem to:
  • mleko białe;
  • jogurt naturalny;
  • kefir naturalny;
  • serek twarogowy.  
 W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych oraz co najmniej 4 porcje owoców i warzyw.
Zgodnie z  Warunkami udziału w "Programie dla szkół" za jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność ponoszą zatwierdzeni dostawcy.

Do naszej szkoły produkty dostarcza ANDERSEN POLAND  sp. z o.o. z Oświęcimia. 
Produkty dostarczane są 2 razy w tygodniu - we wtorek i w czwartek. 

Szkoła zobowiązana jest do każdorazowego sprawdzenie ilości i jakości dostarczanych przez dostawcę produktów. W przypadku, gdy dostarczone owoce i warzywa oraz mleko i przetwory mleczne nie spełniają wymagań jakościowych nie zostaną przyjęte przez szkołę.