STOŁÓWKA


Numery  kontaktowe:
Kierownik świetlicy: 
32 21 89 122 wew. 20
Intendentka  
32 21 89 122 wew. 19

Każde dziecko otrzymało pasek z kwotą do zapłaty. Kwotę tę można również sprawdzić w tabeli znajdującej się pod jadłospisem (każda rodzina ma indywidualny numer umowy). 
Można także uzyskać informację telefoniczną.

Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00 telefonicznie : 21 89 122 w. 19.

Numer konta:  73 8435 0004 0000 0003 1844 0005

JADŁOSPIS 

21 maja –  25 maja

PONIEDZIAŁEK 
Alergeny
I danie
Barszcz ukraiński
1

1
Zboża zawierające gluten
2
Białka mleka krowiego
3 Jaja
4
ryba
5 Seler
6 Orzechy
7 Orzechy ziemne

II danie
łazanki, kompot, owoc
WTOREK 

I danie
Zupa kalafiorowa
2, 3,
II danie
Kasza gryczana, pieczeń rzymska, sos cebulowy, marchewka z groszkiem, kompot, owoc
ŚRODA 

I danie
Rosół
1,5
II danie
Ziemniaki, udziec z kurczaka, kapusta czerwona, kompot, owoc
CZWARTEK

I danie
żurek
1, 2, 3
II danie
Gołąbki, sos pomidorowy, chleb, kompot, owoc
 PIĄTEK

I danie
Zupa grochowa
1, 2, 3,
II danie
Ziemniaki, ryba, surówka z kapusty kiszonej, kompot, owoc
SMACZNEGO








Jadłospis w naszej stołówce
układany jest z uwzględnieniem:  

ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Szczegóły:
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty dobiera się w taki sposób, aby:
  • na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
  • obiad  zawierał produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
  • obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów.
W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:
  • produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone): 
o niskiej zawartości sodu/soli, zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia; 
jedną lub więcej porcji w obiedzie; 
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu;
do smażenia jest używany olej roślinny rzepakowy
  • warzywa:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku przetworzonych – o niskiej zawartości sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu
  • owoce:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu

  • warzywa lub owoce, przy czym:
w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia

  • mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia;
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu;
do smażenia jest używany olej rzepakowy;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku

  • napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu
herbata  jest słodzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy

  • inne produkty:
sól  w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa);
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku;

zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników